Uitwendige versie
Een uitwendige versie is het draaien van het kind van stuitligging naar hoofdligging, aan de buitenkant van de buik.
Rond 30 weken ligt ca. 25% van de kinderen in stuitligging. Een groot deel hiervan draait spontaan naar hoofdligging. Bij 35-36 weken ligt ca. 3% van de kindjes nog in stuitligging.
Is dit bij jou het geval? Dan zal je verloskundige je uitleg geven over de uitwendige versie en indien gewenst een afspraak met je maken bij ons eigen versie team, bestaande uit Annemarijn Verbiest, Carmela Tilma-As, Hanneke Wijma, Imke van Soest en Martine Wassenaar. Zij zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van de uitwendige versie en staan vermeld in het versieregister.

Martine Wassenaar

Annemarijn Verbiest

Carmela Tilma-As

Hanneke Wijma

Imke van Soest
Risico’s
De versie
Tijdens de versie wordt geprobeerd om de baby uitwendig met de hand te keren van stuit- naar hoofdligging. Voordat dit gebeurt zal de verloskundige eerst uitgebreid uitleggen wat de risico’s zijn van de versie, van de stuitligging als die niet gekeerd kan worden en van een stuitgeboorte. Ook geven we nog schriftelijke informatie mee zodat je deze beslissing weloverwogen kan nemen.
Kies je voor een versie, dan zal middels een echo de precieze ligging van de baby worden vastgesteld. Ook kijken we naar het soort stuitligging; bijvoorbeeld met of zonder opgeslagen benen. Daarnaast controleren we de hoeveelheid vruchtwater, de plaats van de placenta en eventuele bijzonderheden. We beluisteren en registreren de harttonen met een echo of de doptone.
Versiekundige
De versiekundige voert de versie uit door met beide handen op de buik de baby te omvatten en via lichte druk de stuit en het hoofd van de baby in de gewenst richting te duwen. Met een echo wordt daarna opnieuw de ligging van de baby gecontroleerd evenals de harttonen. Heb je een Rhesus-negatieve bloedgroep dan krijg je anti-D toegediend.
Complicaties
Complicaties na een versie komen zeer zelden voor. Soms heeft de baby direct na de versie een wat tragere hartslag maar dat herstelt meestal binnen 10 minuten weer naar het normale ritme. Ook kan de buik de volgende dag wat gevoelig en beurs aanvoelen maar dat zal slechts tijdelijk zijn. Verlies je echter bloed of vruchtwater, dan moet je direct contact opnemen met je verloskundige. Is de versie niet gelukt, dan blijft de baby in stuit liggen. Wij zullen je dan doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Slagingspercentage bij De Lekbrug
De versie is een veilige methode om de kans op een stuitbevalling te verminderen. In onze praktijk was het slagingspercentages over 2023, 57%. (landelijk is deze 2021/2022 54%)
Kosten
De kosten van een uitwendige versie worden volledig vergoed en kunnen door ons rechtstreeks gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar.