skip to Main Content

Uitwendige versie

Een uitwendige versie is het draaien van het kind van stuitligging naar hoofdligging, aan de buitenkant van de buik.

Rond 30 weken ligt ca. 25% van de kinderen in stuitligging. Een groot deel hiervan draait spontaan naar hoofdligging. Bij 35-36 weken ligt ca. 3% van de kindjes nog in stuitligging.

Is dit bij jou het geval? Dan zal je verloskundige je uitleg geven over de uitwendige versie en indien gewenst een afspraak met je maken bij ons eigen versie team, bestaande uit Carmela Tilma-As, Hanneke Wijma, Imke van Soest. Zij zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van de uitwendige versie en staan vermeld in het versieregister.

Carmela

Carmela Tilma-As

Hanneke Wijma verloskundige uitwendige versie

Hanneke Wijma

Imke van Soest

Imke van Soest

Risico’s

Een stuitligging tijdens de bevalling geeft een groter risico’s op complicaties. De baby’s worden vaker in een minder goede conditie geboren en moeten vaak worden opgenomen op de couveuseafdeling van het ziekenhuis. Ook is er een grotere kans dat de stuitbevalling eindigt in een keizersnede. Deze ingrijpende buikoperatie brengt ook de nodige risico’s met zich mee voor zowel moeder als kind. Een versie vergroot de kans op een spontane hoofdligging zodat je bij de bevalling een hoofdligging hebt en geen stuitbevalling of keizersnede krijgt.

De versie

Tijdens de versie wordt geprobeerd om de baby uitwendig met de hand te keren van stuit- naar hoofdligging. Voordat dit gebeurt zal de verloskundige eerst uitgebreid uitleggen wat de risico’s zijn van de versie, van de stuitligging als die niet gekeerd kan worden en van een stuitgeboorte. Ook geven we nog schriftelijke informatie mee zodat je deze beslissing weloverwogen kan nemen.

Kies je voor een versie, dan zal middels een echo de precieze ligging van de baby worden vastgesteld. Ook kijken we naar het soort stuitligging; bijvoorbeeld met of zonder opgeslagen benen. Daarnaast controleren we de hoeveelheid vruchtwater, de plaats van de placenta en eventuele bijzonderheden. We beluisteren en registreren de harttonen met een echo of de doptone.

Versiekundige

De versiekundige voert de versie uit door met beide handen op de buik de baby te omvatten en via lichte druk de stuit en het hoofd van de baby in de gewenst richting te duwen. Met een echo wordt daarna opnieuw de ligging van de baby gecontroleerd evenals de harttonen. Heb je een Rhesus-negatieve bloedgroep dan krijg je anti-D toegediend.

Complicaties

Complicaties na een versie komen zeer zelden voor. Soms heeft de baby direct na de versie een wat tragere hartslag maar dat herstelt meestal binnen 10 minuten weer naar het normale ritme. Ook kan de buik de volgende dag wat gevoelig en beurs aanvoelen maar dat zal slechts tijdelijk zijn. Verlies je echter bloed of vruchtwater, dan moet je direct contact opnemen met je verloskundige. Is de versie niet gelukt, dan blijft de baby in stuit liggen. Wij zullen je dan doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Slagingspercentage bij De lekbrug
De versie is een veilige methode om de kans op een stuitbevalling te verminderen. In onze praktijk was het slagingspercentages over 2018, 55%. (landelijk is deze 2017 46%)

Kosten

De kosten van een uitwendige versie worden volledig vergoed en kunnen door ons rechtstreeks gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar.

 Meer informatie vind je in de folder: uitwendige versie en stuitligging
Let op! Wij verzoeken u met een (half)volle blaas te komen, in tegenstelling tot wat in de folder staat.
en/of bekijk het filmpje.

Waarom de Lekbrug?

Op elke locatie echo mogelijkheid
Volledige verloskundige zorg
Hartjes spreekuur