skip to Main Content

Thuis of ziekenhuis

Wanneer de zwangerschap gezond en normaal verloopt mag je in Nederland zelf kiezen waar je wilt bevallen. Je kunt kiezen voor een thuisbevalling, een bevalling in het geboortehuis te Utrecht (Diakonessenhuis) of een ziekenhuisbevalling.

Uit onderzoek is gebleken dat een thuisbevalling net zo veilig is als een ziekenhuisbevalling. Dit komt doordat de verloskundige continue risicoselectie uitvoert en thuis over dezelfde middelen beschikt als in het ziekenhuis. Zowel thuis, als in het geboortehuis en in het ziekenhuis begeleiden wij de bevalling. Het is belangrijk om díe locatie te kiezen waarvan jij denkt dat je er het meest op je gemak bent.

Moeder met pasgeboren baby de Lekbrug

Medische indicatie

Als je een medische indicatie hebt, wordt je bevalling begeleid door een gynaecoloog. In dat geval dient de bevalling altijd plaats te vinden in het ziekenhuis. Een medische indicatie krijg je als het verloop van je zwangerschap afwijkt van normaal. Ook tijdens de bevalling kan het echter gebeuren dat je alsnog een medische indicatie krijgt. Wij zijn hier te allen tijde op voorbereid.

Thuis bevallen

In Nederland kennen we de unieke mogelijkheid om thuis te bevallen. Thuis ben je in je eigen vertrouwde omgeving en kun je je het beste ontspannen, wat erg belangrijk is voor het verloop van je bevalling. Tijdens een thuisbevalling is ook de kraamverzorgster aanwezig om ons te assisteren. Na de bevalling zorgt zij voor de eerste verzorging en opvang van jullie ‘jonge gezin’. Tijdens een thuisbevalling passen wij doorlopend risicoselectie toe. Daardoor kunnen wij eventuele problemen of complicaties tijdig signaleren, zodat er voldoende tijd is om naar het ziekenhuis te gaan. Wij nemen dan altijd direct contact op met de gynaecoloog. Daarnaast zijn wij zelf opgeleid om in te grijpen bij complicaties en om voor een goede eerste opvang te zorgen. In een dergelijke situatie hoef je je dus geen zorgen te maken; je bent altijd in goede handen.

Ziekenhuisbevalling

Het kan zijn dat je liever in het ziekenhuis wilt bevallen,  omdat je je veiliger voelt in het ziekenhuis of omdat er thuis omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat een ziekenhuisbevalling de voorkeur heeft.

Een poliklinische (ziekenhuis)bevalling start altijd thuis. Wij spreken tijdens de zwangerschap met je af wanneer je ons moet bellen. Wij komen dan eerst bij je thuis en bepalen samen met jou/jullie het juiste moment om naar het ziekenhuis te gaan. Bij complicaties of problemen overleggen wij met de dienstdoende arts of klinisch verloskundige. In geval van een medische indicatie wordt de gynaecoloog opgeroepen. Wanneer je bevalling voorspoedig is verlopen, ga je samen met de baby zo snel mogelijk weer naar huis. Dit kan soms al enkele uren na je bevalling zijn! Wij werken nauw samen met de volgende ziekenhuizen:

Kosten

Een bevalling in het geboortehuis of een poliklinische bevalling brengt vaak extra kosten met zich mee. Voor het exacte bedrag en vergoedingen kun je navraag doen bij je zorgverzekering.