Hielprik en gehoorscreening
Wat is de hielprik?
In de eerste week (6e dag) na de geboorte van uw kind worden enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van uw baby. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame, maar ernstige ziektes.
Deze ziektes zijn niet te genezen. Maar als ze op tijd worden opgespoord, zijn ze wel te behandelen. Het is daarom heel belangrijk voor de gezondheid van uw kind dat u meedoet aan de hielprik.

let op!
De komende jaren wordt de hielprik uitgebreid met enkele ziektes. Een nieuwe ziekte waarop kan worden getest is adrenoleukodystrofie (ALD) een zeldzame, erfelijke stofwisselingsziekte.. Omdat het testen op ALD via de hielprik nieuw is in Nederland, is het belangrijk om het proces goed te onderzoeken.
Van 1 oktober 2019 tot 1 oktober 2020 kunnen pasgeborenen(jongetjes) in de provincie Utrecht via de hielprik gescreend worden op behandelbare ALD.
Folder Screening op Adrenoleukodystrofie (ALD) via de hielprik
In de provincie Utrecht kunnen kinderen sinds 1 april 2018 binnen de SONNET-studie tevens gescreend worden op SCID(een zeldzame, ernstige ziekte van het afweersysteem)

Gehoorscreening
Behalve een hielprik krijgt elke pasgeboren baby een gehoorscreening. Het wordt gecombineerd uitgevoerd met de hielprik, behalve in Vianen daar word de hielprik door de verloskundige gedaan en volgt de gehoorscreening later. Kijk voor meer informatie op de website over de gehoorscreening.
Beide onderzoeken worden uitgevoerd door een verpleegkundige van het consultatiebureau, zij krijgen via de gemeente te horen dat u bent bevallen en komen aan huis de testen doen.