Ga naar hoofdinhoud

Informatie rondom een miskraam

Wat is een miskraam?

De eerste periode van de zwangerschap is een spannende tijd. Het vruchtje is inontwikkeling en nestelt zich in de baarmoederwand. Verdrietig genoeg gaat dit niet altijdgoed. Dan is er sprake van een miskraam. Een miskraam is het verlies van een niet-levensvatbaar vruchtje in de eerste periode van de zwangerschap. Indien er sprake is vaneen niet-levensvatbaar vruchtje wat nog niet spontaan is uitgestoten, noemen we dit een‘missed abortion’. Bij één op de tien vrouwen eindigt de zwangerschap in een miskraam.

Oorzaken

In 95% van de gevallen gaat het bij een miskraam om een aanlegstoornis van het vruchtje. Er is vaak sprake van een chromosoomafwijking die bij of zelfs voor de bevruchting is ontstaan. De natuur zoekt een ‘oplossing’ en de zwangerschap eindigt in een miskraam. Het gaat hierbij meestal niet om een erfelijke factor, dus er is geen verhoogd risico vooreen volgende zwangerschap. Als je meerdere keren een miskraam hebt gehad kun je onderzocht worden of er een oorzaak te vinden is. In 5% van de gevallen gaat het om een niet goed verlopen innesteling, een infectie, een afwijkende baarmoedervorm, een vleesboom of een onbekende oorzaak. Je kunt een miskraam niet zelf veroorzaken door bijvoorbeeld lichamelijke inspanning, vrijen, fietsen of vallen. Het kan echter wel de aanleiding zijn dat een reeds bestaande miskraam op gang komt.

Wat als de miskraam is vastgesteld?

Nadat de miskraam is vastgesteld kun je kiezen tussen drie manieren waarop de miskraam kan plaatsvinden:

  1. Afwachten tot de miskraam spontaan op gang komt
  2. Het gebruik van medicijnen die de spontane miskraam in gang zetten
  3. Curettage: een ingreep waarbij de vruchtzak via de vagina wordt verwijderd

Je mag zelf bepalen waar jij je het beste bij voelt. Wanneer je kiest voor het gebruik van medicijnen of een curettage verwijzen we je naar de gynaecoloog.

Ook is altijd een tussenoplossing mogelijk. Zo kun je eerst afwachten of de miskraam spontaan op gang komt. Mocht dit niet gebeuren kunnen we je alsnog verwijzen voor eenbehandeling via de gynaecoloog.

Het verloop van een spontane miskraam

Het verloop van een miskraam kan per vrouw sterk verschillen. De miskraam zal meestal starten met licht bloedverlies en lichte buikkrampen. Als de miskraam ‘doorzet’ krijg je geleidelijk aan een krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie. Ook kun je stolsels verliezen, soms wel ter grootte vaneen vuist. In de loop van enkele uren komt de vruchtzak los uit de baarmoeder en komt via de vagina naar buiten. Als de baarmoeder leeg is, wordt de pijn en het bloedverlies minder. Het bloedverlies blijft nog 1 à 2 weken aanhouden zoals in de laatste dagen vaneen menstruatie. Het beloop kan sterk verschillen per vrouw. De één ervaart weinig buikkrampen, de ander omschrijft het als (lichte) weeën. Hoe lang je zwanger bent is hier ook op van invloed.

Of het vruchtje dat geboren wordt herkenbaar is, is onder andere afhankelijk van hoever de zwangerschap was toen de ontwikkeling stopte. Vanaf 8/9 weken kan het herkenbaar zijn als een mini-mensje, zo groot als een vingertopje. Het opvangen en zien van het kindje kan helpen om afscheid te nemen en het verlies een plek te geven.

Onze tips:

  • Zorg ervoor dat je in deze periode iemand die dicht bij je staat in de buurt hebt voor support. Onze ervaring leert dat het prettig kan zijn om niet alleen te zijn tijdens het doormaken van de miskraam.
  • Je mag pijnstilling gebruiken tijdens de miskraam: start met 1000mg Paracetamol en gebruik zo nodig daarnaast 400mg Ibuprofen. Warmte helpt ook. Gebruikbijvoorbeeld een douche of kruik.
  • Je kunt een vergiet of zeef in het toilet hangen, om op deze manier te voorkomen dat de vruchtzak en het vruchtje in het toilet valt.
  • Om het kindje op een goede manier te kunnen zien, kun je het in een bakje koud water leggen. Zo ontvouwt het zich weer naar de vorm en kleur die het had in je baarmoeder. Zie voor informatie: www.watermethode.nl

Wanneer moet je ons bellen?

Dienstdoende verloskundige (24/7 bereikbaar)
088-430 04 00

  • Je mag ons altijd bellen als je wilt overleggen, als je vragen hebt of als je wilt napraten.
  • Als je veel grote stolsels blijft verliezen of als je binnen een uur meer dan 2 grote maandverbanden nodig hebt om het bloedverlies op te vangen. Kortdurend mag dit wel het geval zijn, voornamelijk op het moment dat het vruchtje daadwerkelijk naar buiten komt.
  • Indien er sprake is van duizeligheid, flauwvallen of sterretjes zien.
  • Als je tijdens of na de miskraam of curettage koorts krijgt. Een temperatuur van 38 C of hoger kan wijzen op een infectie.
  • Als er na een spontane miskraam of een curettage langdurig en hevig bloedverlies of buikpijn blijft bestaan, kan dit wijzen op een incomplete miskraam. Behandeling d.m.v. (opnieuw) een curettage kan dan nodig zijn.

Lichamelijk herstel

Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of curettage is meestal vlot. Je bent, indien gewenst, welkom om bij ons een echo te laten maken waarbij we controleren of de baarmoeder inderdaad leeg is.
Gedurende 1 à 2 weken kan er nog wat bloedverlies zijn, eerst helderrood, later bruin. Tijdens dit bloedverlies is het raadzaam te wachten met vrijen, tampons te gebruiken, in bad te gaan en te gaan zwemmen. De volgende menstruatie kun je na ongeveer 4-6 weken verwachten, maar kan ook eerder of later plaatsvinden. Het is na een miskraam niet moeilijker om zwanger te worden en er is medisch gezien geen noodzaak om te wachten met een nieuwe zwangerschap.

Emotioneel herstel

Een miskraam kan een zeer ingrijpende gebeurtenis zijn waarna er sprake kan zijn vaneen rouwproces. De verwerking van een miskraam doet ieder op zijn eigen manier. Hoelang dit proces duurt is dan ook voor iedereen verschillend. Het is belangrijk om het eenplekje te geven en er over te praten. Omdat het verlies voor de omgeving vaak onzichtbaar is kan het soms prettig zijn om met anderen te praten die hetzelfde hebben meegemaakt. Schroom niet om je verdriet te delen met anderen, er is altijd wel iemand die je steun kan geven.

Het kan helpend zijn voor je emotioneel herstel om bewust afscheid te nemen van de zwangerschap en het kindje. Het kindje kan je, indien gewenst, begraven op een plek die voor jullie goed voelt.

Mocht je voelen dat je meer nodig hebt voor de verwerking van de miskraam? Er zijn verschillende coaches die je hierbij kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld:
Coaching by Monique- IJsselstein > coachingbymonique.nl
Miriam van der Kreij- Utrecht > miskraambegeleiding.nl

De volgende zwangerschap

Na verloop van tijd (voor iedereen verschillend) ontstaat er veelal toch weer het verlangen naar een volgende zwangerschap. Omdat de eerste maanden dan extra spannend en beladen kunnen zijn mag je al vroeg in de zwangerschap contact met ons opnemen. We maken dan eventueel vervroegd een echo (vanaf 8 weken).

Waarom de Lekbrug?

Op elke locatie echo mogelijkheid
Volledige verloskundige zorg
Hartjes spreekuur
Eerste afspraak maken

Vragen & afspraken

Voorlichtingsavonden

“Erg fijne verloskundigen. Er werd echt de tijd genomen voor ons en we waren verrast door de betrokkenheid. De echo mogelijkheid vonden we ook echt een uitkomst alles werd in 1 afspraak gedaan. Een bijzondere tijd, mede dankzij de verloskundigen van de Lekbrug”

Robert van der Schaaf

“Beide zwangerschappen hier een super tijd gehad. Fijne verloskundigen, hebben alle apparatuur in huis, zodat je alle controles (onderzoeken) op dezelfde locatie kunt hebben. Bij de bevalling is Imke er beide keren bij geweest, wat een topper! De eerste keer heeft ze 6 uur gewacht tot er eindelijk een baby kwam en de 2e keer heb ik haar midden in de nacht haar bed uit gebeld. Een dikke 5 sterren voor de Lekbrug!”

Tosca van Eck

“Een erg prettige verloskundige praktijk met veel persoonlijke aandacht en uitgebreid onderzoek. Ze denken met je mee en als het allemaal niet zo loopt zoals gehoopt kun je ook dan bij ze terecht. Ik heb hun deskundigheid als erg prettig ervaren en kijkt met veel plezier terug op mijn zwangerschap en de begeleiding tijdens mijn bevalling.”

Ineke Achterberg-Lemmens

“Ik ben erg fijn geholpen door de verloskundigen van praktijk de lekbrug. Van het eerste spreekuur tot de bevalling zijn jullie zo betrokken en lief geweest. Dankjewel meiden, ik zal het nooit vergeten.”

Linda Blankenstein

Inschrijven of vragen?

Onze vestigingen

Vianen

Hof van Batenstein 12
4131 HA Vianen
Dinsdag: 08:30-17:00 uur
Route >>

Hoef en Haag

Bastionstraat 21
4125TV Hoef en Haag
Woensdag: 08:30-17:00 uur
Route >>

IJsselstein

Podiumweg 1
3401 BL IJsselstein
Maandag: 8.30-17.00 uur
Donderdag: 12.00-20.30 uur
Route >>

Utrecht

Louis Armstronglaan 7
3543 EB Utrecht
Maandag: 12:00-20:00 uur
Vrijdag: 8:30-17:00 uur
Route >>

JGC Leidsche Rijn Centrum

Dublinstraat 2
3541 CD Utrecht
Donderdag: 8:30-15:00 uur
Route >>

Nieuwegein

Richterslaan 52-54
3431 AK Nieuwegein
Woensdag: 17:00-20:00 uur
Route >>

Nieuwegein

Ratelaar 38a
3434 EW Nieuwegein
Woensdag: 13:00-16:00 uur
Route >>

Nieuwegein

Thorbeckepark 183
3437 JT. Nieuwegein
Donderdag: 17:00-19:00 uur
Route >>

Onze vestigingen

Vianen

Hof van Batenstein 12
4131 HA Vianen
Dinsdag: 08:30-17:00 uur
Route >>

Hoef en Haag

Bastionstraat 21
4125TV Hoef en Haag
Woensdag: 08:30-17:00 uur
Route >>

IJsselstein

Podiumweg 1
3401 BL IJsselstein
Maandag: 8.30-17.00 uur
Woensdag: 13.00-17.00 uur
Donderdag: 12.00-20.30 uur
Route >>

Utrecht

Louis Armstronglaan 7
3543 EB Utrecht
Maandag: 12:00-20:00 uur
Vrijdag: 8:30-17:00 uur
Route >>

JGC Leidsche Rijn Centrum

Dublinstraat 2
3541 CD Utrecht
Donderdag: 8:30-15:00 uur
Route >>

Nieuwegein

Ratelaar 38a
3434 EW Nieuwegein
Woensdag: 13:00-16:00 uur
Route >>

Nieuwegein

Richterslaan 52-54
3431 AK Nieuwegein
Woensdag: 17:00-20:00 uur
Route >>

Nieuwegein

Thorbeckepark 183
3437 JT. Nieuwegein
Donderdag: 17:00-19:00 uur
Route >>