Wanneer bellen?
Minder bewegingen voelen:
Vanaf 28 weken is het normaal om je kindje elke dag te voelen bewegen. Het patroon en de hoeveelheid bewegingen verschillen per persoon en per zwangerschap. Je zult vanaf 28 weken een patroon gaan herkennen. Heb je twijfel of je het kindje voldoende voelt bewegen? Het kan helpen om op je linker zij te gaan liggen en contact te maken met de baby om een reactie uit te lokken. Wanneer je ongerust bent omdat je minder bewegingen voelt dan je gewend bent, bel ons voor een extra controle.
Vaginaal bloedverlies:
Het komt vaak voor tijdens een zwangerschap om enkele druppels vaginaal bloedverlies te hebben. Gelukkig is dit meestal onschuldig en kan dit worden veroorzaakt door het knappen van een oppervlakkig bloedvaatje van de baarmoedermond. Door de zwangerschapshormonen is deze extra goed doorbloed en kan er gemakkelijk een vaatje knappen. Dit kan gebeuren bij bijvoorbeeld druk zetten tijdens hoesten, niezen, ontlasting of tijdens het vrijen.Wanneer het vaginaal bloedverlies meer is dan enkele druppels óf wanneer je er ongerust over bent, neem dan contact met ons op.
Vruchtwater verlies:
Onder invloed van zwangerschapshormonen wordt de vaginale afscheiding dunner naarmate de zwangerschap vordert. Ook kun je last hebben van ongewild urineverlies.
Wanneer je vliezen breken zul je vruchtwater verliezen. Hierbij kun je in een keer een grote plons verliezen, of meermaals kleine hoeveelheden. Wanneer je vliezen gebroken zijn zal het vruchtwater blijven aflopen. Denk je dat je mogelijk vruchtwater verliest? Neem dan contact met ons op.
Premature weeën:
In Nederland wordt 7 tot 8 procent van alle baby’s te vroeg geboren. We spreken van een vroeggeboorte wanneer je vóór 37 weken zwangerschap bevalt.
Heb je last van buikkrampen of rugpijn die komt en gaat? Zit hier een regelmaat in en wordt dit na verloop van tijd intenser? Herken je dit als weeën van een eventuele vorige zwangerschap? Neem dan contact met ons op.
Twijfel je hierover? Zoek rust en warmte op. Een warme douche of een warm bad kan uitkomst bieden. Voorweeën zullen na verloop van tijd vaak afzakken en continue blijven qua intensiteit. De ontsluitingsweeën die horen bij de bevalling worden met verloop van tijd intenser en frequenter.
Klachten passend bij een mogelijke zwangerschapsvergiftiging:
Bij 3-5 % van de zwangerschappen ontwikkeld een moeder een zwangerschapsvergiftiging.
Het is belangrijk alert te zijn op symptomen die hierbij kunnen passen.
Heb je last van onderstaande symptomen en ben je verder dan 20 weken zwanger, neem contact met ons op voor een extra controle.
– Hoofdpijn / het gevoel dat er een strakke band om het hoofd wordt aangetrokken.
– Sterretjes zien of verminderd zicht
– Misselijkheid en/of braken
– Pijn in de bovenbuik/ het gevoel dat er een strakke band om de bovenbuik wordt aangetrokken.
– Pijn tussen de schouderbladen.
– Plotseling vocht vasthouden, met name in het gezicht.
In de volgende gevallen MOET je ons bellen:
- Bij regelmatige weeën, iedere 5 minuten, gedurende 2 uur. Ben je al eens eerder bevallen dan bel je na ongeveer 1 uur
- Bij het breken van de vliezen. Let daarbij op de kleur van het vruchtwater
- Bij ruim helderrood bloedverlies
- Bij minder leven voelen
Bij ongerustheid mag je ALTIJD bellen.
De slijmprop hoeft geen voorteken te zijn van een snel naderende bevalling. Het is niet nodig hiervoor te bellen.
