Skip to content

Project CINI

Verloskundigenpraktijk De Lekbrug, steunt het project CINI

India is een van de snelst groeiende ontwikkelingslanden. Hoewel de economie zich daar razendsnel ontwikkelt heerst er ook nog ontzettend veel armoede. Jonge kinderen zijn de meest kwetsbare groep zowel lichamelijk als geestelijk. De belangrijkste oorzaak van kindersterfte is ondervoeding. Overleven zij wel dan lopen zij door de ondervoeding een ontwikkelingsachterstand op zowel lichamelijk als geestelijk en de kans voor deze kinderen om aan de armoede te ontsnappen is klein. Hun kinderen zullen ook weer met dezelfde problemen te maken krijgen.

In India is al meer dan 30 jaar de hulporganisatie “Child In Need Institute” actief om (zwangere) moeders en hun kinderen een kansrijke start te geven.
Goede begeleiding van ouders en straatkinderen in hun leefgemeenschap biedt een basis voor een betere ontwikkeling van kind, ouders en leefgemeenschap en zorgt er voor dat het kind naar school kan. Zij steunt adolescenten om verantwoordelijkheid te nemen tov zichzelf en de gemeenschap door kennis te verkrijgen over o.a geslachtsziekten en familieplanning.
CINI India heeft op deze wijze een concept ontwikkeld voor een medische infrastructuur voor moeder en kind die zich het best laat vergelijken met onze structuur van verloskundigenpraktijk, consultatiebureau, GGD en huisarts.

Veel kinderen leven met hun ouders op straat, daar worden ze blootgesteld aan kinderarbeid, prostitutie en verslaving.CINI heeft verschillende projecten waarin deze kinderen worden beschermd en met onderwijs, aandacht, voeding en bescherming weer hoop kunnen hebben op een betere toekomst. De projecten varieren van een schuilplaats (inclusief maaltijd voor de nacht), een hotline igv kindermishandeling, naschoolse opvang en een tijdelijk kindertehuis.CINI bezoekt families die op een vuilnisbelt wonen, zorgt voor vaccinaties, voorlichting over voeding en hygiene en er wordt gezorgd dat ze scholing krijgen.

Bij CINI werken 400 medewerkers en dragen zorg voor 1.5 miljoen Indiers , kennis en kunde is er maar er is geld nodig. 30 % wordt gefinancierd door de staat de rest moet men zelf uit fondsen enz verwerven.
Enig tijd geleden heb ik CINI India bezocht en ben getroffen door de enorme betrokkenheid van de medewerkers zoals gynaecologen, maatschappelijk werk, onderwijspersoneel , verpleegkundigen en kinderartsen. Hun salaris is laag, zij werken vanuit hun roeping, als zij in een particulier ziekenhuis werkzaam zouden zijn zou hun salaris verviervoudigd zijn, doch zij verkiezen te werken onder mensen die tot de laagste kaste behoren en zonder hulp van CINI kansloos zouden zijn.
Wij hier in Nederland zijn direct in contact met CINI-India hetgeen betekent dat ons geld direct wordt ingezet voor het project waarvoor bedoelt.
Korte beschrijving van het Diaconaal project

Het project dat de Evangelisch Lutherse Gemeente komend jaar gaat steunen richt zich op 270 meisjes van 13 of 14 jaar, die uit het onderwijssysteem dreigen te vallen. Deze meisjes komen uit de armste sloppenwijken van Calcutta. In hun sociale omgeving is de druk groot om na de lagere school geen verder onderwijs meer te volgen. Zij worden dan geacht te helpen in de huishouding en met de opvoeding van jongere broertjes en zusjes of om eenvoudig handmatig werk te doen tegen een uiterst karige beloning. Zij lopen het risico op zeer jonge leeftijd uitgehuwelijkt te worden en dan in te trekken bij hun schoonfamilie. Ook loert het gevaar van vrouwenhandel en prostitutie.

Door de geselecteerde 270 meisjes over een periode van 5 jaar te volgen, wordt er naar gestreefd dat zij hun educatie voortzetten zodat ze aldus een betere plaats in de maatschappij kunnen verwerven. Hun educatie zal niet alleen uit traditionele leerstof, maar zal er ook op gericht zijn hen op weg te helpen bij hun persoonlijke bewustwording en bij belangrijke beslissingen in hun leven (“life skills” en “gender issues”). Van deze steun profiteren ook de gezinsleden en de locale gemeenschap.
Stichting CINI Holland bestaat inmiddels 10 jaar. Het bestuur en achterban dat geheel uit vrijwilligers bestaat spannen zich in om het werk en gedachtengoed van CINI India te bevorderen door fondsenwerving en bewustmaking.

Waarom de Lekbrug?

Eerste afspraak maken

Vragen & afspraken

Voorlichtingsavonden

“Erg fijne verloskundigen. Er werd echt de tijd genomen voor ons en we waren verrast door de betrokkenheid. De echo mogelijkheid vonden we ook echt een uitkomst alles werd in 1 afspraak gedaan. Een bijzondere tijd, mede dankzij de verloskundigen van de Lekbrug”

Robert van der Schaaf

“Beide zwangerschappen hier een super tijd gehad. Fijne verloskundigen, hebben alle apparatuur in huis, zodat je alle controles (onderzoeken) op dezelfde locatie kunt hebben. Bij de bevalling is Imke er beide keren bij geweest, wat een topper! De eerste keer heeft ze 6 uur gewacht tot er eindelijk een baby kwam en de 2e keer heb ik haar midden in de nacht haar bed uit gebeld. Een dikke 5 sterren voor de Lekbrug!”

Tosca van Eck

“Een erg prettige verloskundige praktijk met veel persoonlijke aandacht en uitgebreid onderzoek. Ze denken met je mee en als het allemaal niet zo loopt zoals gehoopt kun je ook dan bij ze terecht. Ik heb hun deskundigheid als erg prettig ervaren en kijkt met veel plezier terug op mijn zwangerschap en de begeleiding tijdens mijn bevalling.”

Ineke Achterberg-Lemmens

“Ik ben erg fijn geholpen door de verloskundigen van praktijk de lekbrug. Van het eerste spreekuur tot de bevalling zijn jullie zo betrokken en lief geweest. Dankjewel meiden, ik zal het nooit vergeten.”

Linda Blankenstein

Inschrijven of vragen?

Mail ons

We beantwoorden e-mails op werkdagen tijdens kantoortijden

Onze vestigingen

Vianen

Hof van Batenstein 12
4131 HA Vianen
Dinsdag: 08:30-17:00 uur
Route >>

Hoef en Haag

Bastionstraat 21
4125TV Hoef en Haag
Woensdag: 08:30-17:00 uur
Route >>

IJsselstein

Podiumweg 1
3401 BL IJsselstein
Maandag: 8.30-17.00 uur
Donderdag: 12.00-20.30 uur
Route >>

Utrecht

Louis Armstronglaan 7
3543 EB Utrecht
Maandag: 12:00-20:00 uur
Vrijdag: 8:30-17:00 uur
Route >>

JGC Leidsche Rijn Centrum

Dublinstraat 2
3541 CD Utrecht
Donderdag: 8:30-15:00 uur
Route >>

Nieuwegein

Richterslaan 52-54
3431 AK Nieuwegein
Woensdag: 17:00-20:00 uur
Route >>

Nieuwegein

Ratelaar 38a
3434 EW Nieuwegein
Woensdag: 13:00-16:00 uur
Route >>

Onze vestigingen

Vianen

Hof van Batenstein 12
4131 HA Vianen
Dinsdag: 08:30-17:00 uur
Route >>

Hoef en Haag

Bastionstraat 21
4125TV Hoef en Haag
Woensdag: 08:30-17:00 uur
Route >>

IJsselstein

Podiumweg 1
3401 BL IJsselstein
Maandag: 8.30-17.00 uur
Woensdag: 13.00-17.00 uur
Donderdag: 12.00-20.30 uur
Route >>

Utrecht

Louis Armstronglaan 7
3543 EB Utrecht
Maandag: 12:00-20:00 uur
Vrijdag: 8:30-17:00 uur
Route >>

JGC Leidsche Rijn Centrum

Dublinstraat 2
3541 CD Utrecht
Donderdag: 8:30-15:00 uur
Route >>

Nieuwegein

Ratelaar 38a
3434 EW Nieuwegein
Woensdag: 13:00-16:00 uur
Route >>

Nieuwegein

Richterslaan 52-54
3431 AK Nieuwegein
Woensdag: 17:00-20:00 uur
Route >>