Skip to content

Leefadviezen

Als je zwanger bent is een gezonde baby je grootste wens. Hieronder staan adviezen over een gezonde levenswijze. Deze kan namelijk een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van je baby.

Goed uitrusten voor jou en de baby

Foliumzuur

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het gebruik van foliumzuur, nog voordat je zwanger bent, de kans op neurale buisdefecten zoals een open ruggetje, met 50% verminderd. Tegenwoordig wordt dan ook aan elke zwangere aangeraden om vanaf de bevruchting tot de 10e week van je zwangerschap (geteld vanaf de 1e dag van je laatste menstruatie) foliumzuur te gaan slikken. Dagelijks 1 tablet van 0.5 mg is voldoende. Vaak zit het ook verwerkt in een vitaminepreparaat speciaal voor zwangeren.

Geslachtsgemeenschap

Geslachtsgemeenschap hoeft in de zwangerschap niet vermeden te worden. Behalve bij gebroken vliezen en/of bij bloedverlies.

Sporten

Je mag gewoon blijven sporten tijdens je zwangerschap. Het wordt echter afgeraden om sporten te doen waarbij een grote kans is op lichamelijk contact, vallen en stompen in de buik.

Sauna/zonnebank

Of een hoge omgevingstemperatuur tijdens de zwangerschap kwaad kan, is niet bekend. Mogelijk is het verstandig de eerste maanden van de zwangerschap langdurig hete baden, saunabezoek of zonnebank te vermijden. Wat een nadeel kan zijn van directe zon of zonnebank is dat je pigmentvlekken kunt krijgen die daarna soms niet meer verdwijnen.

Vliegen

Reizen per vliegtuig kan totdat je 7 maanden zwanger bent. Na 7 maanden willen de meeste luchtvaartmaatschappijen geen zwangere vrouwen vervoeren. Voor de zwangerschap is vliegen ongevaarlijk. Ons advies is echter om niet meer te vliegen of ver weg te gaan na de 28e week.

Vaccinaties

Vaccinaties met verzwakte of levende kiemen worden afgeraden in de zwangerschap. Vertel dus altijd dat je zwanger bent wanneer je gevaccineerd wordt. Heb je vragen over vaccineren tijdens de zwangerschap neem dan contact op met de GGD: 030-2863333

Roken, alcohol en drugs

Geadviseerd wordt om niet te roken en geen alcohol en drugs te gebruiken tijdens en na je zwangerschap omdat ze schadelijke gevolgen kunnen hebben voor je baby. Meer weten over de gevolgen van roken in de zwangerschap of over stoppen met roken in de zwangerschap? Klik op gevolgen of stoppen of vraag meer informatie aan je verloskundige.

Medicijnen

Wanneer je medicijnen gebruikt, vraag dan altijd bij je behandelend arts na of je deze tijdens je zwangerschap mag gebruiken. Sommige medicijnen mag je namelijk niet gebruiken tijdens de zwangerschap. Dit geldt ook voor een aantal vrij verkrijgbare medicijnen. Bij vragen kun je contact opnemen met de Apotheek, verloskundige of huisarts.

Paracetamol kun je zonder gevaar gebruiken. Zie de bijsluiter voor de dosering.

Als de (tand-)arts het noodzakelijk vindt om lokale verdoving te gebruiken, bestaat hier tijdens de zwangerschap géén bezwaar tegen. Vertel de (tand-)arts wel dat je zwanger bent.

Vitaminepreparaten speciaal voor zwangere vrouwen zijn niet schadelijk. In principe zijn ze niet noodzakelijk als je gezond en gevarieerd eet.

Vitamine D: vanuit het WHO wordt vit D  als supplement geadviseerd.

Vitamine A
Het is raadzaam om niet teveel leverproducten te eten omdat ze teveel vitamine A kunnen bevatten. Producten zoals leverpastei en leverworst op je boterham mag je maximaal 1 maal per dag.

Vis
vis is heel gezond. Maar neem geen:
a) voorverpakte kant-en-klare vis uit de koeling zoals gerookte zalm, paling, mosselen (deze producten kunnen wel gegeten worden als ze van te voren verhit worden)
b) rauwe vis of schaal- en schelpdieren, zoals oesters
c) geen roofvissen, zoals zwaardvis, tonijn, haai en koningsmakreel
d) geen paling uit de Nederlandse rivieren
e) niet meer dan twee keer per week vette vis, vanwege de dioxines.

Toxoplasmose

Om een infectie met toxoplasmose te voorkomen wordt aangeraden rauw vlees, zoals rosbief, filet american, tartaar en carpaccio te vermijden. Groente en fruit moet je goed wassen.
Ook is het verstandig handschoenen te gebruiken wanneer je in de tuin werkt en niet zelf de kattenbak te verschonen.

Listeriose

Om besmetting met de listeriabacterie te voorkomen moet je (franse) rauwmelkse- en boerenkazen laten staan. Bij verpakte kazen staat er dan “au lait cru” op de verpakking. Je mag wel kaas eten die gemaakt is van gepasteuriseerde melk.

Blaasontsteking (cystitis)

Sommige klachten als een harde buik of rugpijn kunnen soms wijzen op een blaasontsteking. Door de zwangerschapshormonen ben je daar wat gevoeliger voor. Bij twijfel vragen we je om je urine te laten controleren bij je huisarts.

Obstipatie of verstopping

Als je last hebt van obstipatie is een laxerend dieet de oplossing: bruin brood, rauwkost, zemelen en veel drinken. Ook lichaamsbeweging kan helpen.

Vaginale afscheiding

Een verhoogde vaginale afscheiding, iets wat vaak voorkomt, kun je beter niet met zeep te lijf gaan. Juist zeep verstoort het zure milieu en verhoogt de kans op infectie. Water mag je gebruiken zoveel je wilt.

Krijg jij de juiste voeding binnen? Ontdek het met Nutricheck Mama!

Wil je ook graag weten of je goed eet en of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt voor jou en je kind? Je ontdekt het binnen 10 minuten als je deelneemt aan het online onderzoek Nutricheck Mama. Daarna kun je direct aan de slag met de op jou afgestemde adviezen, tips en voorbeeld dagmenu’s.

www.nutricheckmama.nl/delekbrug

Waarom de Lekbrug?

Eerste afspraak maken

Vragen & afspraken

Voorlichtingsavonden

“Erg fijne verloskundigen. Er werd echt de tijd genomen voor ons en we waren verrast door de betrokkenheid. De echo mogelijkheid vonden we ook echt een uitkomst alles werd in 1 afspraak gedaan. Een bijzondere tijd, mede dankzij de verloskundigen van de Lekbrug”

Robert van der Schaaf

“Beide zwangerschappen hier een super tijd gehad. Fijne verloskundigen, hebben alle apparatuur in huis, zodat je alle controles (onderzoeken) op dezelfde locatie kunt hebben. Bij de bevalling is Imke er beide keren bij geweest, wat een topper! De eerste keer heeft ze 6 uur gewacht tot er eindelijk een baby kwam en de 2e keer heb ik haar midden in de nacht haar bed uit gebeld. Een dikke 5 sterren voor de Lekbrug!”

Tosca van Eck

“Een erg prettige verloskundige praktijk met veel persoonlijke aandacht en uitgebreid onderzoek. Ze denken met je mee en als het allemaal niet zo loopt zoals gehoopt kun je ook dan bij ze terecht. Ik heb hun deskundigheid als erg prettig ervaren en kijkt met veel plezier terug op mijn zwangerschap en de begeleiding tijdens mijn bevalling.”

Ineke Achterberg-Lemmens

“Ik ben erg fijn geholpen door de verloskundigen van praktijk de lekbrug. Van het eerste spreekuur tot de bevalling zijn jullie zo betrokken en lief geweest. Dankjewel meiden, ik zal het nooit vergeten.”

Linda Blankenstein

Inschrijven of vragen?

Mail ons

We beantwoorden e-mails op werkdagen tijdens kantoortijden

Onze vestigingen

Vianen

Hof van Batenstein 12
4131 HA Vianen
Dinsdag: 08:30-17:00 uur
Route >>

Hoef en Haag

Bastionstraat 21
4125TV Hoef en Haag
Woensdag: 08:30-17:00 uur
Route >>

IJsselstein

Podiumweg 1
3401 BL IJsselstein
Maandag: 8.30-17.00 uur
Donderdag: 12.00-20.30 uur
Route >>

Utrecht

Louis Armstronglaan 7
3543 EB Utrecht
Maandag: 12:00-20:00 uur
Vrijdag: 8:30-17:00 uur
Route >>

JGC Leidsche Rijn Centrum

Dublinstraat 2
3541 CD Utrecht
Donderdag: 8:30-15:00 uur
Route >>

Nieuwegein

Richterslaan 52-54
3431 AK Nieuwegein
Woensdag: 17:00-20:00 uur
Route >>

Nieuwegein

Ratelaar 38a
3434 EW Nieuwegein
Woensdag: 13:00-16:00 uur
Route >>

Onze vestigingen

Vianen

Hof van Batenstein 12
4131 HA Vianen
Dinsdag: 08:30-17:00 uur
Route >>

Hoef en Haag

Bastionstraat 21
4125TV Hoef en Haag
Woensdag: 08:30-17:00 uur
Route >>

IJsselstein

Podiumweg 1
3401 BL IJsselstein
Maandag: 8.30-17.00 uur
Woensdag: 13.00-17.00 uur
Donderdag: 12.00-20.30 uur
Route >>

Utrecht

Louis Armstronglaan 7
3543 EB Utrecht
Maandag: 12:00-20:00 uur
Vrijdag: 8:30-17:00 uur
Route >>

JGC Leidsche Rijn Centrum

Dublinstraat 2
3541 CD Utrecht
Donderdag: 8:30-15:00 uur
Route >>

Nieuwegein

Ratelaar 38a
3434 EW Nieuwegein
Woensdag: 13:00-16:00 uur
Route >>

Nieuwegein

Richterslaan 52-54
3431 AK Nieuwegein
Woensdag: 17:00-20:00 uur
Route >>