Prenatale screening
U kunt laten onderzoeken (screenen) hoe groot de kans is dat uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. Dit onderzoek gebeurt al vroeg in de zwangerschap. U bent niet verplicht om het onderzoek op down-, edwards- en patausyndroom te doen.
De NIPT (niet-invasieve prenatale test)
Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 10 weken zwangerschap worden gedaan. Bij deze test wordt er bloed bij de zwangere afgenomen en onderzocht. Het laboratorium onderzoekt stukjes erfelijk materiaal (DNA) in het bloed van de zwangere. In dat bloed zit ook een klein beetje DNA van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van het kind. Het laboratorium kan zo onderzoeken of er bij het kind een aanwijzing is voor down-, edwards- of patausyndroom. De NIPT wordt per 1 april 2023 vergoed vanuit de Rijksbegroting.
Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13-weken echo (ETSEO)
Sinds oktober 2021 is het mogelijk, rond de 13e week van je zwangerschap, onderzoek naar bepaalde lichamelijk afwijkingen van het kind te doen.
Het Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (ETSEO) genoemd. Bij deze echo word gekeken naar lichamelijk afwijkingen bij het kindje. De 13- weken echo lijkt veel op de 20- weken echo.
U kunt alleen kiezen voor de 13-weken echo als u meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Deze studie loopt tot 2024
De 13-weken echo wordt gemaakt door gespecialiseerde echoscopisten.
Het is prettig om samen naar het onderzoek te komen en geen kinderen mee te nemen omdat de echoscopiste zeer geconcentreerd te werk moet gaan. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur en wordt volledig vergoed vanuit de Rijksbegroting.
Meer informatie over de 13-weken echo? Informatie of de ETSEO
Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 20-weken echo (TTSEO)
Onderzoek naar bepaalde lichamelijke afwijkingen van het kind kan worden gedaan met de 20-weken echo, ook wel
Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd. Dit onderzoek gebeurt meestal bij ongeveer 20 weken zwangerschap. Bij deze echo wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Ook wordt gekeken of het ongeboren kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.
De 20-weken echo is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken. Toch is dit onderzoek geen garantie voor een gezond kind. Niet alle aandoeningen kunnen worden gezien op de echo. Als bij jullie ongeboren kind een lichamelijke afwijking wordt gevonden, zijn de gevolgen voor het kind niet altijd duidelijk.
De 20-weken echo of Structureel Echoscopisch Onderzoek wordt gemaakt door gespecialiseerde echoscopisten.
Het is prettig om samen naar het onderzoek te komen en geen kinderen mee te nemen omdat de echoscopiste zeer geconcentreerd te werk moet gaan. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur en wordt volledig vergoed door je zorgverzekeraar.
Meer informatie over de 20-weken echo? ‘Informatie over het Structureel Echoscopisch Onderzoek’.
Ook te lezen in het: Engels, Turks, Arabisch en Pools.
Vind je het lastig om een keuze te maken? Onderstaande websites bieden ondersteuning.