skip to Main Content

Prenatale screening

U kunt laten onderzoeken (screenen) hoe groot de kans is dat uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. Dit onderzoek gebeurt al vroeg in de zwangerschap. U bent niet verplicht om het onderzoek op down-, edwards- en patausyndroom te doen.

De NIPT  (niet-invasieve prenatale test)

Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap worden gedaan. Bij deze test wordt er bloed bij de zwangere afgenomen en onderzocht. Het laboratorium onderzoekt stukjes erfelijk materiaal (DNA) in het bloed van de zwangere. In dat bloed zit ook een klein beetje DNA van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van het kind. Het laboratorium kan zo onderzoeken of er bij het kind een aanwijzing is voor down-, edwards- of patatsyndroom. De NIPT word niet vergoed door je verzekeraar tenzij er een medische indicatie is om deze test uit te voeren.
De NIPT niet-invasieve prenatale test  ontdekt meer kinderen met down-, edwards- en patausyndroom. Ook klopt de uitslag van de NIPT vaker dan de uitslag van de combinatietest.
Zwangeren kunnen vanaf 1 april 2017 kiezen voor de NIPT, maar dat kan alleen als zij meedoen aan een wetenschappelijke studie (TRIDENT-2).

De combinatietest

Dit bestaat uit een bloedonderzoek bij de zwangere en een echo-onderzoek van het kind. Het onderzoek kan tussen 9 en 14 weken zwangerschap worden gedaan. De combinatietest berekent hoe groot de kans is dat uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.

Wilt u uw ongeboren kind laten onderzoeken?: Onderzoek van mijn ongeboren kind

Ook te lezen in het : Engels, Turks, Arabisch en Pools 

Het maken van een keuze voor wel of geen prenatale screening kan erg lastig zijn. Het is belangrijk dat jullie keuze past bij jullie eigen gevoel en ideeën over bijvoorbeeld de zwangerschap, levenswijze, Downsyndroom en het afbreken van een zwangerschap.
Hulp nodig bij het maken van een keuze?  Bewust kiezen

Overzicht: Verschil tussen de combinatietest en de NIPT

Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 20-weken echo

Onderzoek naar bepaalde lichamelijke afwijkingen van het kind kan worden gedaan met de 20-weken echo, ook wel
Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd. Dit onderzoek gebeurt meestal bij ongeveer 20 weken zwangerschap. Bij deze echo wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Ook wordt gekeken of het ongeboren kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

De 20-weken echo is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken. Toch is dit onderzoek geen garantie voor een gezond kind. Niet alle aandoeningen kunnen worden gezien op de echo. Als bij jullie ongeboren kind een lichamelijke afwijking wordt gevonden, zijn de gevolgen voor het kind niet altijd duidelijk.

De 20-weken echo of Structureel Echoscopisch Onderzoek wordt gemaakt door gespecialiseerde echoscopisten.
Het is prettig om samen naar het onderzoek te komen en geen kinderen mee te nemen omdat de echoscopiste zeer geconcentreerd te werk moet gaan. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur en wordt volledig vergoed door je zorgverzekeraar.

Meer informatie over de 20-weken echo? ‘Informatie over het Structureel Echoscopisch Onderzoek’.
Ook te lezen in het: Engels, Turks, Arabisch en Pools.

Meer informatie over de vlokkentest vind je op de website van het UMC Utrecht.

Meer informatie over de vruchtwaterpunctie vind je ook op de website van het UMC Utrecht.

Vind je het lastig om een keuze te maken? Onderstaande websites bieden ondersteuning.

www.kiesbeter.nl

www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

Waarom de Lekbrug?

Op elke locatie echo mogelijkheid
Volledige verloskundige zorg
Hartjes spreekuur